E-mail: info@ttf.hu
Tel.: 06-30/192-3515

Kombinált alvázvédelem és üregvédelem kezelés

Cégünk működése során több féle anyagokkal volt szerencsénk dolgozni és kipróbálni, keresve a leghatékonyabb korróziógátló megoldást az alvázvédelem és üregvédelem területén. Több anyag használatakor tapasztaltuk, hogy vagy nem volt elég jó a tapadása a felületen, vagy nem volt megfelelően lágyítva az anyag és szinte lehetetlenség volt vele dolgozni, vagy nem volt elég nagy a kúszó- és hézagkitöltő képessége, vagy egészen egyszerűen nem nyújtott megfelelő védelmet a rozsdásodás ellen. A Dinitrol anyagokkal (https://www.dinitrol.com), valamint a Mike-Sander’s (https://www.mike-sander.de)  féle anyagokkal már lassan 15 éve dolgozunk, aminek még mindig töretlen a sikere. Nem is csoda, hiszen nem újkeletű anyagokról beszélünk, már 50-60 éve alkalmazzák ezeket az anyagokat, mindig egy kicsit újítva és továbbfejlesztve az összetételt és az alkalmazási technológiákat.

Bátran kijelenthetjük, hogy ez a két anyag kitaposta magának már az ösvényt.  Két megbízható anyagösszetételről beszélünk, amik kiváló minőséggel rendelkeznek. Meghatározták az Európai piacon az alváz- és üregvédelem kezelést, és mégis teljesen más összetételű anyagokról beszélünk, amihez teljesen más technológia párosul. Hozzák azokat a kötelező tulajdonságokat, amik elvárhatóak egy ilyen terméktől, illetve a rozsda elleni védelem mellett némi plusz tulajdonságokkal is bírnak, de a két anyag nem ugyanazokat a plusz tulajdonságokat adja.

Összehasonlításképpen kivonatolva az alábbiakban összeszedtük azokat a tulajdonságokat, amik miatt érdemes egyik vagy másik kezelést választani ha alváz- és üregvédelem kezelésben gondolkozunk:

A Dinitrol és a Mike-Sander’s & Biskor féle anyagok

I.Klasszikus

Dinitrol

Dinitrol termékcsalád anyagaival történik az alvázvédelem és üregvédelem kezelés
Gumi, bitumen és viasz bázisú anyagok
Sötét, bronzos színű bevonat az alvázon
Kiválló tapadóképesség a felületen
Jó kúszó- és hézagkitöltő képesség az üregekben
Környezeti hatásoknak is remekül ellenálló ruganyos gumiszerű bevonat, ami az idő múlásával kikeményedik a felületen
Véd a kőfelverődésektől és az apróbb külső hatásoktól, némi menetzaj csillapító hatása is van
Enyhe oldószer tartalmú anyagok
Kiválló a korrózió elleni védelm a felületen
Inhibridáló anyag, részben passziváló hatással is rendelkezik az üregvédő anyaga
Minimális anyag kicsöpögés tapasztalható az üregekből a kezelést követően
5-7 évig nyújt megfelelő védelmet a korróziótól a felületen.
Minden autó esetében ajánljuk ezt a típusú alváz- és üregvédelem kezelést, akár városi használatban, akár földút/terep használatban van az autó! A gyakori kőfelverődéseknek remekül ellenáll a bevonat, de a nehéz terephasználat itt is koptató hatással bír.

II.Speciális
Mike-Sanders & Biskor

Mike-Sanders & Biskor anyagokkal történik az alvázvédelem és üregvédelem kezelés
Zsír bázisú anyagok: faggyú és ipari vazelin
Szürkés-fehér színű bevonat az alvázon
Kiválló tapadóképesség a felületen
Kimagasló kúszó- és hézagkitöltő képesség, önterülő tulajdonság
Félkemény, enyhén ragacsos bevonat, ami nem szárad ki az idő múlásával, aktívan fejti ki hatását a felületen hosszú ideig
Nem ad védelmet a kőfelverődések ellen, a gyakori külső hatások koptatják a védőréteget
Teljesen oldószermentes anyagok
Teszt győztes a korrózió elleni védelem terén
Inhibridáló anyag, önmagában is jelentős passziváló hatással rendelkezik a felületen
Jelentős anyag kicsöpögés tapasztalható az üregekből a kezelést követően
8-12 évig nyújt megfelelő védelmet a korróziótól.
Olyan autóknál javasoljuk amik jellemzően városi használatban vannak, azaz az autó inkább aszfalton közlekedik és kevés alkalommal van kitéve kőfelverődéseknek és külső mechanikai hatásoknak. A gyakori kőfelverődések koptatják a védőréteget

Mit jelent a kombinált alvázvédelem és üregvédelem kezelés? Hogyan alkalmazzuk a két anyagot a felületen?

Lexus-RX-400 alvázvédelme
Suzuki-Jimny alvázvédelem eredménye

A két anyag kombinációját azért szokták kérni, mert vannak olyan autók ahol a Speciális kezelés amúgy nem lenne alkalmazható. Olyan autóknál amik gyakran közlekednek kavicsos/murvás úton vagy földúton, illetve azoknál ahol nagy a hasmagassága az autónak és nagyok a kerekek, ott az autó alváza jelentős mértékben ki van téve kőfelverődésnek. Ezeknél az autóknál nem javasoljuk a speciális kezelést, mert bár valamivel jobbak a korrózió védelem terén, de kevésbé állnak ellen a külső hatásoknak, ami lényegesen tudja koptatni a védőréteget. Tehát az alvázon ezeknél az autóknál mindenképpen a Dinitrol alvázvédelem kezelés a javasolt. Az üregekbe viszont mehetnek a speciális önterülő anyagok, – amiknek extra magas a kúszó és hézagkitöltő képességük – mert ott nem éri külső mechanikai hatás a bevonatot.

Ennek megoldására találtuk ki a kombinált kezelést, ami lényegében azt jelenti, hogy az autó Dinitrol alvázvédelmet kap, és Mike-Sanders & Biskor üregvédelmet. A kombinált kezelés bármely autótípusra alkalmazható, legyen az normál személyautó, kisteherautó, cabrio, vagy terepjáró. Bátran alkalmazható elektromos és hibrid autók esetében is!

Fontos viszont, hogy a kombinált kezelés esetében is (csakúgy mint a speciális kezelésnél) az üregekben lévő önterülő hatású anyag miatt az anyagfelesleg kicsöpögése itt is észlelhető lehet a kezelést követő hónapokban. Ez persze az anyag jótékony tulajdonságai közé tartozik, hiszen így tudja a legoptimálisabban kifejteni a hatását, de érthető az is, ha valakinek nem szimpatikus ez a jelenség. Ebben az esetben az autótulajdonosnak inkább a Dinitrol kezelést javasoljuk, mert ott csak minimális mértékben észlelhető az anyagkicsöpögés. 

Suzuki Splash alvázvédelme
Üregvédelem képek
üregvédelem fotó