E-mail: info@ttf.hu
Tel.: 06-30/192-3515

Miért fontos az alvázvédelem?

Az  alváz- és üregvédelem a rozsdásodási folyamatot hivatott lelassítani vagy megelőzni!

Miért fontos az alvázvédelem és az üregvédelem kezelés? Mert minden jármű életében előbb vagy utóbb megjelennek a korrózió hatására, az először még kis rozsda pöttyökben mutatkozó kellemetlenségek. Majd idővel megindul egy  mélyebb és jelentősebb rozsdásodási folyamat. Köztudott tény, hogy a legtöbb jármű vázszerkezete 90%-ban vasanyagból készül. Legyen az normál személyautó, terepjáró, kisteherautó, kisbusz, lakókocsi stb. Minden jármű életében előbb vagy utóbb számolnunk kell a korrózió okozta problémákkal.

A fém elkorrodálása egy természetes folyamata az anyagnak. Ennek a folyamatnak fokozottan ki vannak téve a mindennapi életben használt járművek. A rozsdásodást előidézi, vagy legalábbis meggyorsítja ha az autó karosszériáján valamilyen mechanikai sérülés keletkezik. Mint például a kavicsfelverődés, vagy parkolás közben az útpadka okozta kisebb felületi sérülések, a gallyak és ágak okozta karcolások az alvázon, illetve csapadékos időben a magas nedves fű is meghatározó tényező. A problémát tovább rontja, hogy a téli időszakban a utak sózásakor keletkező, sós-latyakos víz a vázszerkezetet megmarja, az amúgy is csapadékos időjárás pedig beindítja a folyamatot. A nyári időszakokban a magas páratartalom is csak hab a tortán, ugyanis az üregekben megjelenő pára hatására az üregek belseje nyirkos lesz. Ezek a részek pedig nehezen tudnak kiszellőzni és megszáradni. A környezeti hatásoknak tehát télen-nyáron ki van téve az autó.

Tudta? Az új autók esetében is már az első 1-2 évben megjelennek a rozsda pöttyök és foltocskák.
 

Létezik egyáltalán gyári alváz- és üregvédelem?

Az autók gyárilag egyáltalán nem, vagy csak nagyon felületesen (elszórtan-helyenként az alvázon) vannak ellátva alvázvédelemmel. Mely “bevonat foszlányok” inkább zajcsillapításra szolgálnak és a kőfelverődés ellen hivatottak védeni. Üregvédelemmel pedig elmondható, hogy szinte egyik autó sincsen gyárilag ellátva. Ha tehát hosszabb távra tervezünk egy autóval mindenképpen érdemes az alváz és üregvédelem kezelés. Mivel a gyártónak nem érdeke, hogy az autók hosszú távon kiszolgálják a tulajdonosukat, ezért gyárilag alig vannak rozsdásodás elleni védelemmel ellátva. Sajnos fogyasztó társadalomban élünk, az autógyártók érdeke, hogy minél hamarabb le kelljen cserélni a járművet. 

Rozsdásodás – minden évben egy kicsit rosszabb

Ha az autó alvázán mély és terjedelmes rozsda foltok jelennek meg, vagy esetleg átlyukadások vannak, azt egyre nehezebb lesz kezelni és helyrehozni az évek múlásával. Sok esetben előfordul, hogy a fém szerkezete már annyira el van vékonyodva a rozsdától, hogy már a rozsdátlanítást sem bírja a felület, és a csiszolástól átlyukad. Ilyenkor még további lakatos munkálatok is keletkezhetnek a felületen. Illetve nem ritka az sem, hogy már kilakatolni sem lehet egykönnyen az átlyukadásokat, mert  már nincs egy ép felület amihez hegeszteni lehetne.

Előfordul, hogy az autón egyik pillanatról a másikra jelennek meg egyre nagyobb rozsda felületek, miközben korábban nem tapasztaltunk az alvázon eloxidált részeket. Ennek oka, hogy az autó belülről kezd el kifelé rozsdásodni. A hőmérséklet ingadozás hatására az üregekben lévő pára lecsapódás vagy a beszivárgott esővíz, és egyéb más külső tényezők okán, az üregekben egy rozsdásodási folyamat indul meg szinte észrevehetetlenül. A nehezen hozzáférhető résekbe, átlapolások közötti hézagokba, ponthegesztések közé, valamint a küszöbök belsejébe nem látunk bele. Így a problémára már csak akkor derül fény amikor a rozsda már átette magát a felületen. Idősebb autóknál nem ritka, hogy ezek a problémák a jármű élettartamának a végéhez vezetnek.

Nem éri meg várni az alváz- és üregvédelem kezeléssel!

Utólag visszagondolva bizony rájövünk, hogy tehettünk volna ellene, meg tudtuk volna előzni, vagy legalábbis lényegesen lassítani a folyamatot egy alváz- és üregvédelem kezeléssel! Az alvázvédő és üregvédő szerek, inhibridáló anyagot tartalmaznak, így hatékonyan fel tudják venni a harcot a korrózió ellen. A nedvességtől oxigéntől a bevonat elzárja a felületet, így az oxidációs folyamatok nem tudnak megindulni. Ha már megindult a rozsdásodás, akkor lassítja a további korróziós folyamatokat a kezelés. Ha még nem indult meg a korrózió, akkor az alváz- és üregvédelem kezeléssel jó eséllyel nem is lesz ilyen problémánk. Nem éri meg tehát várni vele! Minél előbbtörténik meg a kezelés, annál tartósabb és hatákonyabb eredményeket lehet elérni!

rozsdás alváz
átlyukadás az alvázon
erős korrózió az alvázon
rozsda a kerékjáratban
Fehérrozsda kialakulása
alváz és üregvédelem kezelés nélkül

Cégünk professzionális alvázvédelem és üregvédelem szolgáltatást nyújt, minden autótípusra. Minőségi alvázvédő anyagokkal és üregvédő anyagokkal dolgozunk, a megfelelő technikai felszerelésekkel rendelkezünk (Airless technológia, különböző típusú szórófejekkel és fúvókákkal), követve az anyagok gyártói álltal előírt technológiai előírásokat és szabályokat. Munkánkat több éves szakértelemmel végezzük, csapatunkban szakképzett kollégák állnak a rendelkezésre. 

alváz és üregvédelem tudnivalók

Ha felkeltettük érdeklődését az alvázvédelem és üregvédelem kezelésre, kérjen árajánlatot/időpontot az Ajánlat- és időpontkérés menüpont alatt.

Cégünk több féle korróziógátló anyaggal és technológiával dolgozik, mely eljárásokról bővebb tájékoztatás a weboldalunkon olvasható.

Az alváz és üregvédelem kezelésnél használatos anyagok főbb tulajdonságait, röviden-kivonatolva megtalálja a honlapunkon összehasonlítva egymással az Árak menüpont alatt. Ugyanitt megtekinthetőek tájékoztató jelleggel az alváz- és üregvédelem alap árak is.

TTF Facebook